top of page

UZMAN MÜTALAASI ALANLARI

Kamulaştırma - İnşaat - Kentsel Dönüşüm

Gayrimenkul Değerleme - Mimarlık - İç Mimarlık

Peyzaj - Makine - Elektrik-Elektronik

Harita ve Kadastro - Tarım - Orman - Gıda - Maden

Muhasebe - Bankacılık ve Finans

Biyoloji - Tıp ( Adli Tıp - Kadın Hastalıkları ve Doğum - Histoloji ve Embriyoloji - Tıbbi Genetik - Tüp Bebek)

İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı - Fikri ve Sinai Haklar

Antika Değerleme

Uzman Mütalaası nedir?

‘Uzman Görüşü’ - ‘Uzman Raporu’ veya ‘Özel Bilirkişi Raporu’ olarak da adlandırılan, Hukuki, Mali ve Teknik anlamda, özel ve uzmanlık gerektiren konularda, somut olaya ilişkin, konusunda uzman kişi/kişilere veya kurumlara hazırlatılan, tespit ve kanaatlerden oluşan, bilimsel bir rapordur.

Uzman Mütalaasının hukuki geçerliliği var mıdır?

1) 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 67. Maddesi 6. Bendi’nde;

“(6) Cumhuriyet savcısı, katılan, vekili, şüpheli veya sanık, müdafii veya kanunî temsilci, yargılama konusu olayla ilgili olarak veya bilirkişi raporunun hazırlanmasında değerlendirilmek üzere ya da bilirkişi raporu hakkında, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler. Sadece bu nedenle ayrıca süre istenemez.”

 

2) 6100 Sayılı Hukuk Muhakemesi Kanunu (HMK) 293. Maddesi’nde;

“Uzman görüşü

MADDE 293-

(1) Taraflar, dava konusu olayla ilgili olarak, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler. Sadece bu nedenle ayrıca süre istenemez.

(2) Hâkim, talep üzerine veya resen, kendisinden rapor alınan uzman kişinin davet edilerek dinlenilmesine karar verebilir. Uzman kişinin çağrıldığı duruşmada hâkim ve taraflar gerekli soruları sorabilir.

(3) Uzman kişi çağrıldığı duruşmaya geçerli bir özrü olmadan gelmezse, hazırlamış olduğu rapor mahkemece değerlendirmeye tabi tutulmaz.”

 

3) Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 09/10/2007 tarih, 2006/7-336 Esas, 2007/198 Karar Sayılı İlke Kararı’nda;

“Soruşturma ve kovuşturma makamlarınca derlenmiş bilirkişi mütalaaları ile tarafların kendi girişimleriyle aldırmış oldukları özel bilimsel görüşlerin duruşma evresinde tartışılma ve değerlendirilmesi usulünün farklı olmayıp aynı hükümlere tabi bulunduğu gözetilmeyerek (…) ilk hükmün tefhim edildiği oturumda, kişilerin kendi girişimleriyle düzenlettirildiği anlaşılan bilimsel görüşün sahibinin uzman tanık olarak dinlenmesi sonrasında, serdedilen görüşe karşı diyeceklerini bildirmek üzere süre isteyen sanık müdafilerinin bu istekleri ile ilgili olarak makul süre tanımak ve 5271 sayılı Yasanın 67/6, 68/3, 214/3, 215, 216 ve 217’nci maddelerince değerlendirme yapmak gerekirken, savunma hakkını kısıtlayacak biçimde istemin reddine hükmedilmesi ve bu konudaki bozma kararına usule aykırı gerekçelerle direnilmesi isabetli görülmemiştir.”

Bu bilimsel mütalaa, bu yasal dayanak çerçevesinde hazırlanarak başvurucuya sunulmuştur.

 

şeklinde belirtilmiş delil niteliğinde olup, hukuki geçerliliği sabittir.

Uzman Mütalaası alınmasındaki gereklilik nedir?

İddianızı bilimsel ve teknik gerekçelerle sağlam temellere dayandırabilmek ve buna bağlı olarak da sonuca ulaşabilmek adına alınması oldukça gereklidir.

Uzman Mütalaası ne zaman alınmalıdır?

Uyuşmazlık olsun olmasın, belirli bir zaman sonra konu ile ilgili tespitin ve buna bağlı olarak ispatın zorlaşacağı veya imkânsızlaşacağı anlarda alınabileceği gibi, uyuşmazlığın Mahkeme’lere intikal etmesi halinde, dava açılmadan önce veya dava süresince de uzman mütalaası alınabilir.

 

Ancak günümüzde sıkça görülen örnek; dava sırasınca dosyasına sunulan Bilirkişi Raporu sonrasında alındığıdır. Fakat bu anda alınan mütalaa, hem davanın uzamasına hem de geçmiş tarihli kaybolan delillerin yeterince ispatının mümkün olamayışına sebebiyet verebilmektedir.

Uzman Mütalaası kimden/kimlerden alınmalıdır?

Yapacağınız ön görüşmede, gerek referansları ile gerek özgeçmişi ile, uzmanlığı konusunda, sizi ikna edebilen kişi veya kişilerden alınmalıdır.

© UzmanEkip.org  Tüm hakları saklıdır.

bottom of page