top of page
Tüm KENTSEL DÖNÜŞÜM sürecinizi UzmanEkip.org olarak profesyonelce yönetiyoruz..

 

ADIM ADIM KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ

İlgili Belediye ve Tapu Müdürlüğü’ne başvurularak binaya ait mevcut projeler temin edilir.

1.ADIM Mevcut Projelerin Temini

15 gün öncesinden bina yönetimi tarafından kat maliklerine yapılacak resmi çağrı ile gerçekleştirilecek toplantı neticesinde kentsel dönüşüm kararı alınır.

2.ADIM Malikler Toplantısı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği Lisanslı kuruluşla anlaşma yapılıp, gerekli inceleme, tespit ve çalışmalar gerçekleştirilerek bina için Deprem Risk Raporu hazırlanır. 

 

  Deprem Risk Raporu Teklifi Al  

3.ADIM Riskli Yapı Tespiti

Binaya ait ‘Deprem Risk Raporu’ en geç 7 gün içerisinde ilgili kuruma sunulur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nce onaylanan rapor ilgili Tapu Müdürlüğü’ne bildirilir. Tapu kütüğüne “Riskli Yapı” şerhi işlenir.

4.ADIM Deprem Risk Raporunun Onaylanması ve Tapu Kaydına Şerh İşlenmesi

İlgili Tapu Müdürlüğü’nce tüm kat maliklerine ‘tebligat tarihinden itibaren 60 gün içinde yapının yıktırılmasına dair resmi yazı’ gönderilir.

 

‘Bina Yıkım Emri’ nin kat maliklerine tebliği ile 15 gün içerisinde, düzenlenen rapor ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne itiraz edilebilir. İtiraz sonrası teknik heyet incelemesi gerçekleştirilir.

5.ADIM Bina Yıkım Emri ve Rapora İtiraz Hakkı

Binanın riskli bulunması durumunda, resmi yazının kat maliklerine tebliğinden sonra kat maliklerinin en az 2/3 tapu hisse çoğunluğu ile bina Ortak Karar Protokolü hazırlanıp imza altına alınır. Bu protokolde bahsi geçen binanın nasıl, ne zaman, ne şekilde, kime, hangi dağılımla yaptırılacağının kararının alınması gerekmektedir. Bu kararların alınmasına ışık tutacak bir Değerleme Raporu alınması, hem malikler arasında hakkaniyet açısından, hem de ileride oluşabilecek sorunları önleme açısından yararlı olacaktır.

  Gayrimenkul Değerleme Raporu Hakkında  

 

Bu aşamada, inşaatın kime yaptırılacağı konusu ile ilgili üç farklı model söz konusudur.

1) "Kat Karşılığı" Modeli

Mevcut imar durumuna göre, mevcut yapınızın metrekare kazanımı söz konusu olduğunda, genelde bu model tercih edilmektedir. Ancak günümüzde profesyonellikten uzak bir şekilde yapılan anlaşmalar ve imzalanan sözleşmeler neticesinde bu model ile malikler birçok problemle karşı karşıya kalabilmektedir. UzmanEkip.org olarak bu tarz sorunların yaşanmaması için maliklere veya yöneticilere konu ile ilgili profesyonel danışmanlık sağlıyoruz.

  Danışmanlık Teklifi Al  

2) "Taahhüt" Modeli

Bu modelde; malikler ile yüklenici inşaat şirketi arasında yapılacak işe ait olarak bir toplam tutar belirlenir. Bu tutarı, belirlenen sürelerde belirlenen miktarlarda, Kentsel Dönüşüm Kredi Desteğinden yararlanarak, şirkete ödeme yapılmak suretiyle sürecinizi yönetebilirsiniz veya UzmanEkip.org olarak bu sürecinizi, sizin adınıza, hukuksal, finansal ve teknik açıdan profesyonelce yönetmemizi tercih edebilirsiniz.

 

  Proje Yönetimi Teklifi Al  

 

3) "Kendin Yık Kendin Yap" Modeli

Bu modelde ise; literatürde Emanet Usulü diye adlandırılan sistem geçerlidir. Yani, Kentsel Dönüşüm süreciniz sırasında araya bir müteahhit alınmaksızın, malikler adına sorumlu bir heyet tarafından işin yürütülmesidir. UzmanEkip.org olarak sürecinizi emanet usulüne uygun olarak profesyonelce yürütmemizi tercih edebilirsiniz. Bu sistemin tercih edilme sebeplerinin en başında, müteahhit firmanın elde edeceği karın kasanızda kalacak olmasıdır.

  Detaylı Bilgi için BİZE ULAŞIN  

6.ADIM Ortak Karar Protokolü

Binanıza ait Bina Ortak Karar Protokolü, bağlı bulunulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne bilgi amaçlı olmak sureti ile bir dilekçe ile sunulur. Riskli yapının 60 günlük süre içinde anlaşma sağlanıp yıktırılmaması durumunda yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek 30 günden az olmak üzere ek süre verilerek tebligatta bulunulur. Bu süre sonunda da riskli yapının yıktırılmaması halinde, yıktırma işlemi mahalli idarelerin iştiraki ile mülki amirler tarafından yapılır veya yaptırılır. Anlaşmaya katılmayan maliklerin arsa payları, Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarınca hazırlanan raporda belirtilen değer de gözetilerek, Bakanlıkça tespit edilen rayiç değer üzerinden açık arttırma ile satılır ya da hazineye tescil edilir. Verilen süreler sonunda bina yıkımı gerçekleşir.

  Gayrimenkul Değerleme Raporu Hakkında  

7.ADIM Yıkım İşlemi

Tüm aşamaların tamamlanması ile birlikte inşaat ruhsat projeleri hazırlanarak bina yapım ruhsatı alınır ve binanın yeniden inşaatına başlanır.

  Proje Teklifi Al  

Yeni binanın inşaatına başlanılması ile birlikte yeni bina inşaatının her aşaması yapı denetim firmaları tarafından ve kentsel dönüşüm kredisi kullanmanız durumunda banka uzmanları tarafından denetlenir.

8.ADIM Projelerin Hazırlanması, Yapı Ruhsatı Alınması ve İnşaata Başlanması

Kredi yardımı için Bakanlık ile anlaşma sağlayan bankalara, 18 ay süresince ödenen kira yardımı için ise İl Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulması gerekmektedir.

9.ADIM Kira Yardımı veya Kredi Yardımı Seçeneği İçin Başvurular

Yeni bina projesi tamamlandığında bağlı olunan Belediyeden iskânlı tapular alınır. İskânlı Tapu; bina inşaatının projeye uygun ilerlediği, eksiksiz tamamlandığı ve binanın depreme dayanıklı olduğu anlamına gelir ve ardından tapu devirleri gerçekleştirilir.

10.ADIM İnşaatın Bitimi ve Tapu Devirleri

© UzmanEkip.org  Tüm hakları saklıdır.

bottom of page